Blaren
Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming.
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar.
Open blaar
Ontsmet de wond en de omgeving van de blaar
Knip de loshangende huiddeeltjes weg met een steriele schaar
Ontsmet de wond nogmaals
Dek af met een tweedehuidpleister
Voorkom blaren
Iedereen krijgt wel eens blaren, zelfs de perfect getrainde sporter. Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving was blootgesteld. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hechtpleister (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Goed passende schoenen en sokken zonder naden. Voorkom glijden en "glippen" in de schoen en plooien in de sokken.
Was de voeten met koud water waardoor de huid steviger wordt. Individueel kan men baat hebben bij kamferspiritus, talkpoeder, vaseline en andere voet- huidmiddelen.
Advies
Een erkend pedicure kan in ieder geval de voeten in goede conditie houden, mogelijke problemen voorkomen of tijdig signaleren en adviseren over de aanschaf van de juiste sportschoenen.