Blaren

Een veel voorkomend probleem, bij sporters en mensen die veel wandelen, zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming.

Wat zijn blaren?

Met betrekking tot de voetzorg is een blaar, ook wel bulla genoemd, een vochtophoping tussen 2 huidlagen. 

Omdat de huid beschadigd is kan dit zeer pijnlijk zijn. Bij gezonde voeten is een blaar over het algemeen niet gevaarlijk.

Mensen die een risicovoet hebben zoals mensen met diabetes mellitus, neuropathie, vaatproblemen, enz kunnen in die situatie door uw medisch pedicure worden behandeld.

Voor een snelle genezing en om infecties te voorkomen, is het cruciaal dat de blaar gedurende de eerste 24 uur gesloten blijft. In deze periode vormt de bodem van de blaar een nieuw huidlaagje. Hoewel het pijnlijk zal zijn, is het belangrijk om de blaar niet zomaar door te prikken, omdat dit het risico op infectie verhoogt.

Symptomen

Oorzaken

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van blaren op uw voet, zoals wrijving, kou, hitte en vocht. Onderliggende aandoeningen of medicatie kunnen eveneens een rol spelen.

Door het constante schuren van de huid tegen een schoen of sok ontstaat er warmte, wat de huidlagen verzwakt en holtes met vocht doet vullen, resulterend in een blaar.

In de zomer is uw voettemperatuur vaak hoger, vooral bij slecht ventilerende schoenen, wat de kans op blaren vergroot. Koude voeten hebben ook een verhoogd risico door verminderde doorbloeding.

Wat te doen bij een open blaar?

Eventuele oorzaken kunnen zijn

Wat te doen bij een open blaar?

Stap 1.

Ontsmet de wond en omgeving.

Stap 2.

Dek de blaar af met een steriel verband of pleister. Heeft u een risicovoet neemt u contact op met de medisch pedicure of huisarts

Stap 3.

Na een dag kan het verband vervangen worden.

Stap 4.

Neem contact met uw huisarts op als de blaar gaat ontsteken

Hoe te voorkomen

Iedereen krijgt wel eens blaren, zelfs de perfect getrainde sporter. Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving was blootgesteld. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen.

Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hechtpleister (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Goed passende schoenen en sokken zonder naden. Voorkom glijden in de schoen, “uitslippen” bij de hiel en plooien in de sokken.

Behandeling

U hoeft een blaar niet altijd te behandelen. Als u er geen last van heeft, is het het beste om de huid intact te laten zodat de blaar vanzelf indroogt. Prik blaar in ieders geval niet zomaar door.

Als de blaar echter veel ongemak veroorzaakt, is een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure aan te raden.

Een erkend pedicure kan de voeten in goede conditie houden, mogelijke problemen voorkomen.  Er wordt tijdig gesignaleerd en u zal advies krijgen over de aanschaf van de juiste (sport)schoenen.

Vragen over blaren?

Heeft u vragen over uw voetklachten dan kunt het beste contact opnemen met uw huidige medisch pedicure.

Algemene informatie

Heeft u een medische aandoening?

Bezoek een medisch pedicure en vermeld dit bij uw afspraak. Download het overzicht en ontdek of u recht heeft op preventieve voetzorg. Als u in aanmerking komt, vindt u in de PDF ook een bijbehorend stappenplan.