Voetwratten
Voetwratten worden – net als wratten op andere plaatsen van het lichaam – veroorzaakt door een virusaandoening. Door het lichaamsgewicht is de wrat op de voetzool vaak plat.
Wat is zijn voetwratten?
Een voetwrat, ook wel verruca plantaris genoemd, is een ingekapseld, bloemkoolachtige uitstulping van de huid die vast aanvoelt en wordt veroorzaakt door een virusinfectie, het humane papillomavirus. Deze wratten zijn besmettelijk en kunnen ontstaan wanneer de voet in contact komt met het virus. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig.
Besmetting vindt vaak plaats in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals sportfaciliteiten, openbare zwembaden, doucheruimtes en sauna’s, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen.

Symptomen
- Een ingekapseld, verhard, oneffen van structuur van de huid.
- Bevinden zich vaak op drukpunten op de voet, , zoals de hiel of de bal van de voet
- Vertonen kleine zwarte stipjes, welke worden veroorzaakt door een bloeding in de wrat
- Een wrat is besmettelijk en kan bv. een hele hiel infecteren
Oorzaken
Voetwratten, ook bekend als verruca plantaris, ontstaan door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus komt voornamelijk voor in warme, vochtige omgevingen zoals openbare douches, zwembaden en sportscholen, waar mensen blootsvoets lopen. Wanneer de huid beschadigd of verzwakt is, kan het virus binnendringen en zich vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van wratten op de voetzolen. De kans op besmetting is groter in situaties waar de huid in contact komt met het virus, zoals bij delen van handdoeken, vloeren en andere oppervlakken waar het virus aanwezig kan zijn.
Verschillende soorten voetwratten
De voetwrat
Vindt men aan de voetzool. Men onderscheidt 2 typen:
- De mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt);
- De doornwrat (pijnlijk en in de diepte groeiend).
De wratten aan de voeten gaan eveneens met sterke verhoorning gepaard. Voetwratten worden zowel bij kinderen gezien, alsook bij volwassenen.
- Voetwratten zijn zeer besmettelijk.
De gewone wrat:
Kenmerkend is vooral de sterke verhoorning. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat
De vlakke wrat
De wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Gewoonlijk zijn ze in grote getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor.
De vingervormige wrat
Uitstulping van de huid op een smalle steel. Het is een vingervormige variant van de verruca vulgaris in het gelaat. Bij kinderen zijn ze vooral op de lippen, neus of oogleden gelokaliseerd.
Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Hoe te voorkomen
Voor het voorkomen van voetwratten is het raadzaam om in openbare ruimtes zoals zwembaden, sauna’s, kleedkamers en sportscholen altijd slippers of schoeisel te dragen en niet op blote voeten te lopen. Zorg ervoor dat u uw voeten goed afdroogt, vooral tussen de tenen, en vermijd het delen van schoenen, slippers en handdoeken met anderen. Was handdoeken op minimaal 60º C en draag sokken tijdens het passen van nieuwe schoenen. Krab niet aan wratten, omdat het bovenste laagje uiterst besmettelijk kan zijn. Een tip is om een pleister over de wrat te plakken en na contact met een voetwrat uw handen zorgvuldig te wassen en te drogen.
- Draag slippers in openbare ruimtes
- Draag sokken tijdens het passen van schoenen
- Om verspreiding te voorkomen, dek de wrat af met een pleister
Behandeling
Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts. De pedicure haalt het overtollig eelt weg waarna de huisarts het doelgericht de voetwrat kan aanstippen.
De afwijkingen zijn meestal zo kenmerkend, dat de arts de diagnose direct zonder verder onderzoek kan stellen. Zelden zal het nodig zijn om een klein stukje huid weg te nemen voor aanvullend onderzoek. Soms is het nodig om het wrattype nader te bepalen.
De behandeling is gericht op vernietiging van het weefsel, zodanig dat alle virusdeeltjes kapot worden gemaakt. Bij het merendeel van de patiënten vindt spontane genezing binnen 2-3 jaar plaats. In bepaalde gevallen kan daarom ook afgewacht worden.
De meeste wratten verdwijnen vanzelf, zij het dat het lang kan duren. Wratten o.a. op de voetzolen kunnen echter pijnlijk en zeer hardnekkig zijn.
Vragen over voetwratten?
Heeft u vragen over uw voetklachten dan kunt het beste contact opnemen met uw huidige medisch pedicure.
Algemene informatie
- Aanbevolen behandeling: Algemene voetverzorging
- Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure in samenwerking met de huisarts de wrat behandelen
Heeft u een medische aandoening?
Bezoek een medisch pedicure en vermeld dit bij uw afspraak. Download het overzicht en ontdek of u recht heeft op preventieve voetzorg. Als u in aanmerking komt, vindt u in de PDF ook een bijbehorend stappenplan.