Huidschimmel

Huidschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt! Een eenvoudige behandeling afdoende zijn.

Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid.

Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes. Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmels komen zeer veel voor. Schimmels aan de nagel staat in de volksmond ook wel bekend als ‘kalknagel’. Deze schimmelnagel wordt apart besproken.

Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)

Voetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk. De vorm die tussen de tenen bevind, wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien.

Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen.

Schimmels kunnen ook kleine of grote blaren aan de voeten veroorzaken. Soms zijn dit diep in de huid liggende, enkele millimeter grote blaasjes die overgaan in schilferende plekken. Maar soms kunnen het ook tot enkele centimeter grote, met wondvocht gevulde blaren zijn.

Wat is de oorzaak van huidschimmel

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot schimmels wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor ze.

De kans om ze op te lopen is groot, met name in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers (winkels) en zwembaden, overal waar mensen op blote voeten lopen, tref je ze aan.

In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Hoe voorkom je voetschimmel

Niet in openbare ruimtes op blote voeten lopen, in ieders geval zo min mogelijk. Na het douchen of baden de voeten goed drogen. Katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie). Draag schoenen van een ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen).

Behandeling

In een vroeg stadium kan behandeling met anti-schimmelmiddel afdoende zijn. Voor het aanbrengen dient de voet eerst goed te worden gereinigd met water. De lokale antischimmel in crème-vorm moeten doorgaans 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Er is momenteel ook een anti-schimmelmiddel die na 1 keer behandelen een werking heeft voor 13 dagen, normaal afdoende om de schimmels te doden.

Ter voorkoming van hernieuwde infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met een antischimmel strooipoeder te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

De pedicure

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een 'must' wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.