Schimmelnagel

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’


Medisch gezien kan over het algemeen een schimmelnagel weinig kwaad. Bij mensen met diabetes, een algemeen verminderde weerstand of herhaalde wondroosinfecties aan het been kan het behandelen van schimmelnagels toch wel medisch van belang zijn.


Er zijn vele soorten schimmels dit is dan ook de reden dat een product niet naar wens werkt. Het product waarmee ik werk, bleek een sterk schimmelremmende werking te hebben. Zelfs op de meest lastige schimmels, de Trichophyton rubrum en de Trichophyton mentagrophytes. Dit zijn 2 bij de mens veel voorkomende en moeilijk te bestrijden voetschimmels.

Hoe herkent u een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 5% van de bevolking aan één of meer schimmelnagels heeft. Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door de algemeen voorkomende huidschimmel Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). De overige 10% veroorzakers omvat o.a. candida soorten.


Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.


Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af

  • Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels

  • Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen

  • Draag goed passende - leren - schoenen

  • Wissel schoenen regelmatig

  • Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden.


Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Indien de schimmelnagels puur cosmetische klachten geven is het de vraag of een langdurige behandeling met orale geneesmiddelen gerechtvaardigd is. Hoewel bijwerkingen van de hierboven genoemde antimycotica niet heel frequent gezien worden moet toch altijd toch een goede balans gevonden worden tussen de baten van de behandeling en de risico’s ervan.


De meeste dermatologen zullen derhalve slechts op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt overgaan tot het voorschrijven van medicijnen voor schimmelnagels en niet uit eigen initiatief. U leest dat het betreffend medicijn risico’s met zich mee kan brengen. Het proberen van (onschuldige) andere middelen heeft dan ook de voorkeur.

Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Een geruststelling tot slot

Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.


voor meer informatie:

https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/dermatomycosen#volledige-tekst-medicamenteuze-behandeling--3