Sporters & voeten

Een consult aan een sportpedicure maak je wanneer klachten hebt van de huid en/of de nagels van je voeten maar… je kunt er ook terecht voor preventieve voetverzorgings- en/of schoenadvies voor de sport die je uitoefent.

Nordic-walking, zaalsporten, zwemmen, hardlopen, voetballen, hockey,…. Allemaal sporten om lekker in beweging te zijn en te blijven. De een doet het als hobby de ander beroepsmatig…

Er wordt veel aandacht besteed aan de juiste kleding maar wat vaak vergeten wordt zijn de juiste schoenen van de sporter.

De voeten dragen ons lichaamsgewicht en door dit gewicht wordt tijdens het sporten de voetbelasting nog groter. De voeten van een loper draagt tijdens het hardlopen 3 tot 4 keer zijn eigen lichaamsgewicht!

Goede schoenen zijn dus belangrijk. Begrijpelijk is dat zijn eigen sport zijn eigen schoen heeft en dat een goede sportschoen niet per definitie een duur merk is.

Maar dat een verkeerde schoen regelmatig veel klachten en blessures geeft daar staan we vaak niet bij stil. Deze klachten kunnen ver gaan en blijven niet alleen bij de voeten, maar veroorzaken ook klachten aan de enkel, knie en heup.

Ook de nagels lijden veel tijdens het sporten; trauma nagels, ingroeiende nagels, ingescheurde nagels, stootnagels … Ze komen vaak voor bij sporters, net als blaren, overmatige transpiratie, schimmel- en kloofvorming…

De taak van de sportpedicure is nu het verbeteren en/of optimaliseren van de conditie van de voeten van de sporter, door die problemen welke kunnen ontstaan aan de huid en/of nagels te voorkomen, verminderen en/of op te heffen.

Een goede balans tussen de belasting en belastbaarheid van de huid en nagels van de voeten kan voor de sporter het verschil zijn tussen winnen of verliezen

Wat we niet vergeten is dat de sporter en de omstandigheden waaronder de sport wordt uitgeoefend centraal staat.

Zo wordt er rekening gehouden met de sport die je uitoefent, je voettype, training-, en wedstrijdschema en worden er andere pleistertechnieken en verbandmiddelen gebruikt zodat er meer doeltreffender op herstel of op preventie gerichte behandeling of advies kan gegeven kan worden.

Praktische en functionele oplossingen daar gaat het om, zodat jij kan blijven sporten.

Wanneer duidelijk is geworden wat de oorzaak van de klacht is zal, in achtneming van de sport welke je uitoefent, een behandelplan opgesteld worden en een of meerdere van onderstaande behandelingen uitgevoerd kunnen worden.

 • Behandeling van de huid en nagels (cosmetische behandeling)

 • Medical taping ter ondersteuning van de beweging en verlichting van pijnklachten

 • Behandeling van blaren en drukvrij leggen van locaties

 • Schoenadvies

 • Sokadvies

 • Vetertechnieken

 • Advies

Het adviseren kan divers zijn; van het voetverzorgingsproduct, hulpmiddelen tot het raadplegen van andere disciplines, zoals een (sport)podotherapeut, (sport)fysiotherapeut, enz.

Wanneer naar de sportpedicure:

Om de voeten in goede conditie te houden en veel voorkomende voetproblemen te voorkomen en/of te behandelen maak je een afspraak. De meest voorkomende voetproblemen bij het sporten zijn:

 • Eelt

 • Likdoorns

 • Traumanagels (ingescheurde nagel, blauwe nagel )

 • Ingegroeide nagel

 • Blaren

 • Schimmel ( zwemmerseczeem )

 • Kloven

De meeste sporters gaan pas naar een sportpedicure als er klachten zijn. Maar ook als er geen klachten zijn kan je bij haar terecht. Ze speelt immers een belangrijke rol bij het verbeteren van de sportprestaties en bij de preventie van mogelijke blessures.