Psoriases

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben psoriasis.

Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is nog niet bekend.

Wie krijgt psoriasis?

Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook babies en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. Er is duidelijk sprake van een familiaire component: de kinderen van een psoriasispatient hebben 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen.

Sommige geneesmiddelen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren; voorbeelden zijn bèta-blokkers en lithium. Ook roken is een aanzienlijke risicofactor voor psoriasis: rokers hebben een tot 3x grotere kans om psoriasis te ontwikkelen dan niet-rokers. Stoppen met roken kan bij veel patiënten een verbetering van de klachten geven.

Psoriasisnagel (synoniem: psoriasis unguum)

Psoriasis is een aandoening die de huid en gewrichten kan aantasten. Ook de nagels kunnen bij psoriasis worden aangetast. Door psoriasis aangetaste nagels worden als bijzonder belastend ervaren. Mensen met psoriasis van de nagels hebben een grotere kans om artritis psoriatica te ontwikkelen.

Hoe ziet het er uit?

Psoriasis van de nagels kan zich uiten door kleine putjes in de nagels, het ‘olievlekfenomeen’ (een geel bruine verkleuring van de nagelplaat, alsof er een druppel olie onder gelopen is), misvorming van de nagelplaat, en soms ook (gedeeltelijke) loslating van de nagelplaat. Omdat de nagel vaak niet helemaal intact is, is deze ook gevoeliger voor infecties.

Hoe wordt het behandeld?

Psoriasis van de nagels is vaak moeilijk te behandelen. Zalftherapie voorgeschreven door Uw arts of dermatoloog kan mogelijk helpen.

Ziekte van Andrews-Barber (synoniem: psoriasis pustulosa palmo-plantaris)

De ziekte van Andrews-Barber is een speciale vorm van psoriasis die uitsluitend voorkomt aan de handpalmen en voetzolen.

Hoe ziet het er uit?

Kenmerkend voor deze vorm van psoriasis zijn de met pus gevulde blaasjes. Deze gaan uiteindelijk verdrogen tot eeltplekjes. Vaak ontstaat rondom deze plekken ook schilfering en kloofvorming.

Waneer de puistjes 'indrogen' ontstaan er, jammer genoeg, steeds weer nieuwe puistjes.

Hoe ontstaat het?

Psoriasis is een aandoening waar je aanleg voor moet hebben. Op een onverwachts moment komt de aandoening tevoorschijn. De reden hiervoor kan heel divers zijn. Een luchtweginfectie bijvoorbeeld, of een ontstoken kies. Ook roken is een factor die van belang kan zijn om de psoriasis te laten openbaren. Vooral bij de ziekte van Andrews-Barber is roken een boosdoener om de aandoening te activeren.

Hoe wordt het behandeld?

De arts zal proberen de huidklachten onder controle te krijgen. De pedicure zal de nagel egaal maken zodat verwondingen aan en om de nagel geminimaliseerd wordt.